0
09120609396

فرقه حجتیه

فرقه حجتیه یا جمعیت خیریه حجتیه مهدویه، سازمانی که هدف آن در ابتدا مبارزه با بهائیت اعلام شد و مدعی بود زمینه ظهور امام زمان را فراهم می کند، توسط شیخ محمود حلبی در سال 1332 تأسیس شد. مراجع تقلید فعالیت این مؤسسات را تا قبل از تشکیل انقلاب اسلامی تایید می‌کردند. به دلیل گرایش غیرسیاسی جامعه حجتیه (جدایی دین از سیاست) در سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، انقلابیون نسبت به آن بدبین شدند. بعد از انقلاب این سازمان دچار دودستگی شد. برخی از اعضا به انقلابیون پیوستند و برخی دیگر همان روال را دنبال کردند. به دلیل ایستادگی و مخالفت امام خمینی در مقابل این سازمان در سال 62 این جریان تعطیل شد. پس از آن بارها خبر احیای جامعه حجتیه منتشر شد اما فعالیت رسمی مشاهده نشد.

تاسیس انجمن حجتیه

مؤسس انجمن حجتیه، شیخ محمود ذاکرزاده تولایی، معروف به شیخ محمود حلبی، از وعاظ و عالمان مشهدی بود. پهم زمان با رشد و قدرت گیری بهائیت در قرن 20 و فعالیت پیروان آن در جامعه، اکثر قشر روحانی و مذهبی در صدد مبارزه با این فرقه برخواستند. شیخ محمود حلبی که روحانی هیئت مسلم بن عقیل شهر مشهد بود، هر سال در روزهای قبل و بعد از نیمه شعبان در خیابان گوهرشاد (صاحب الزمان فعلی) مشهد مراسمی برگزار می کرد که محل سکونت برخی از بهائیان بود.

ایده ایجاد انجمن چطور شکل گرفت؟

برخی معتقدند حلبی تحت تأثیر آیت‌الله شیخ احمد شاهرودی و آثار او مانند «الحق المبین» (ردیه‌ای بر عقاید و عقاید بابیه و بهائیت) بوده است. شیخ محمود حلبی و سید عباس علوی از جانب هیئات مذهبی مامور تحقیق و پژوهش درباره بهائیت شدند. اما سید عباس علوی پس از گذراندن مدتی با بهائیان به آنان پیوست و یکی از مبلغین آنان شد. از همین رو شیخ محمود حلبی احساس خطر کرد. بر اساس منابع دیگر، در سال 1332 شمسی، هنگامی که امام زمان در خواب از او خواست گروهی برای مبارزه با بهائیت تشکیل دهد، حلبی به فکر تأسیس حجتیه افتاد. در مجموع هدف اولیه تاسیس این انجمن مبارزه با فرقه بهائیت بوده است.
شیخ محمود الحلبی قبل از کودتای 28 مرداد در عرصه سیاسی و مذهبی فعال بود. وی در انتخابات مجلس هفدهم برای شهر مشهد نامزد شد اما انتخاب نشد. او از مبارزان ملی شدن صنعت نفت بود. وی با کودتای 28 مرداد 1332 عرصه سیاسی را ترک کرد .
حلبی پس از سرخوردگی از مسائل سیاسی، مشهد را به مقصد تهران ترک کرد و یازده سال به زادگاهش بازنگشت. وی در سال 1332 در تهران مجمعی به نام انجمن ضد بهائیت تأسیس کرد که بعدها در سال 1336 به نام «انجمن حجتیه مهدویه» نام گرفت.
هزینه های انجمن حجتیه از وجوه شرعی و کمک های مردم متدین و متمولان بازار تامین می‌شد. حلبی در ترویج دین اسلام و نقد بهائیت کمتر از روحانیت استفاده می کند و معتقد است در بحث ها نباید شأن روحانیت خدشه دار شود.

اساس نامه فرقه حجتیه

فرقه حجتیه که به سرپرستی شیخ محمود حلبی و هیئت مدیره رسمی شروع به کار کردند، برای هدایت و هماهنگی فعالیت های خود قانون و اساس نامه وضع کرد. بر اساس مقدمه این آیین نامه، «جمعیت خیریه حجتیه مهدوی» به منظور انجام فعالیت های علمی و آموزشی و خدمات مفید اجتماعی با الهام از معارف اسلامی و تشیع جعفری تأسیس شد. شکوفایی استعدادها، تربیت افراد اثبات شده و واجد شرایط تقوا و ایمان و اصلاح جسمی و روحی جامعه از اهدافی است که در قانون اساسی به آن اشاره شده است.
این مقاله به روز رسانی خواهد شد انشاالله…
ارسال دیدگاه